zondag 12 augustus 2007

G & G




Ekaterina Gordeeva en Sergei Grinkov waren G & G, het droompaar van het kunstrijden op de schaats. Met bovenstaande kuur wonnen ze goud op de Olympische Spelen te Lillehammer in 1994. Dat was hun ook al gelukt op de winterspelen in 1988 te Calgary. Toch was er in tussentijd iets wezenlijks veranderd. Ze vormden niet meer enkel om te schaatsen een paar. En dat kon je zien. Streelde hun schaatstechniek reeds de perfectie, hun uitstraling stond nu garant voor kippenvel. De wijze waarop zijn krachtige elegantie haar virtuositeit en schoonheid liet stralen, de manier waarop hun blikken elkaar vonden tijdens de kuur, de overtuiging waarmee hun figuren de muzieknoten van Beethovens "Mondscheinsonate" onderstreepten,... Zelf macho's die beweerden dat ijsschaatsen "iets voor janetten" is, bleven er niet onberoerd bij.

En ze leefden nog lang en gelukkig? Helaas niet, amper een jaar later zakte Sergei tijdens een training op de ijspiste in elkaar. Een zware hartaanval. Geen hulp kon meer baten. Het sprookje was voorbij.

Veertien succesvolle jaren hadden ze onafgebroken samen geschaatst. Gordeeva was pas tien jaar toen ze in een Russisch trainingscentrum als paarrijder aan de vier jaar oudere Grinkov werd gekoppeld. In 1996 stapte Ekatarina voor het eerst alleen de ijspiste op. Met de eenmalige opvoering "Celebration of a life" bracht ze een hulde aan haar overleden partner. Zijn schaduw danste mee. Maar haar de lucht in tillen, dat kon niet meer.



Ekatrina Gordeeva schaatst nog steeds. Ze schreef een boek, "My Sergei, A Love Story", dat intussen werd verfilmd. In 2003 schaatste ze voor het eerst een kuur met Daria, hun tienjarige dochter. Klik hier voor het filmpje. In 2002 hertrouwde ze met Ilja Kullik, eveneens een olympische kampioen kunstschaatsen.

Geen opmerkingen: