dinsdag 7 augustus 2007

Terug naar de Ambtenarenstad

Kafka leeft. Maar vertoefde hij ooit ergens beter dan in het Rijksadministratief Centrum, de ambtenarenstad neergekwakt in het hartje van Brussel? Er is haast langer aan deze site gebouwd dan dat er ambtenaren hebben gewerkt. Reeds voor de voltooiing van het RAC was het idee om de overheidsdiensten op één plek te centraliseren door de federalisatie van het land voorbijgestreefd. Ook de vernieuwende architectuur en het achterliggende ideeëngoed (van o.a. Le Corbusier) was tegen de afwerking hopeloos passé.

Zoveel afgebladerde illusies, daar kan mijn nostalgische ziel moeilijk aan weerstaan. De tijd om doorheen de resten van deze bureaucratische dromen te flaneren, is echter ook al voorbij. De ambtenaren zijn weg"gemuteerd" en de esplanade en omliggende gebouwen zijn afgesloten. Momenteel worden zij door de nieuwe eigenaar gerenoveerd. Grondig gerenoveerd. De Financiëntoren werd alvast met de grond gelijk gemaakt.

Geen toeval dus dat de directie Monumenten en Landschappen van het Ministerie van het Brussels Hoofdstelijk Gewest in zijn reeks boekjes "Brussel, Stad van Kunst en Geschiedenis" een nummer wijdt aan de nagedachtenis van dit modernistische complex. De aanschaf waard want er steekt zelfs een gratis DVD bij. "Herinneringen aan een verloren utopie" van Yves Cantraine biedt getuigenissen en toelichtingen maar vooral een laatste blik op binnen- en buitenkant van dit buitenmaats project.

Het Rijksadministratief Centrum
Brussel, Stad van Kunst en Geschiedenis, deel 44
Guido Jan Bral
Ministerie Brussels Hoofdstedelijk Gewest
47 pag.
5,- €

Geen opmerkingen: