zaterdag 6 oktober 2007

King Sunny Adé : "Synchro System"


King Sunny Adé is weldegelijk een koning: de koning van de Juju-muziek. Die funky dansmuziek maakte van hem in Nigeria een absolute superster.

Ook Island Records had er wel oren naar. Begin jaren '80 tekenden ze King Sunny Adé als opvolger voor de overleden Bob Marley, hopend dat de Nigeriaan hun een gelijkaardig succes zou brengen. Juju is echter geen reggae. Tegen 1984 was het al duidelijk dat het grote Europese publiek het niet lustte: de ritmes waren te complex, de melodieën veel te gelaagd en dan wou die Sunny Adé ook nog niet te veel in het Engels zingen. Tot zover Island Records.

Voor King Sunny niet gelaten. Tussendoor werd hij immers een machtig ondernemer (olie, mijnen, nachtclubs, filmproductie, platenmaatschappij,...). Hij bleef er wel over waken om minstens 70% van z'n tijd met muziek bezig te zijn. En dus is het maken van platen en optreden nooit gestopt.

Gelukkig maar. Als ik geen zin heb in "Could You Be Loved?" (van Bob Marley), krijg je mij wel met deze "Synchro System" de dansvloer op...

Geen opmerkingen: