zaterdag 6 oktober 2007

"Het rode gevaar" - André Fontaine

André Fontaine was van 1947 tot 1991 verbonden aan Le Monde, eerst als redacteur buitenland dan als hoofdredacteur en uiteindelijk als uitgever. Dit boek is de synthese van zijn journalistieke loopbaan. De geschiedenis van de tweede helft van de twintigste eeuw werd immers volledig bepaald door de strijd tussen het communistische en het kapitalistische machtsblok. Alle belangrijke internationale gebeurtenissen uit de naoorlogse periode werden door dit kader getekend. Fontaine schetst op genuanceerde wijze deze strijd tussen Oost en West.
Het is intussen meer dan 15 jaar geleden dat de muur van Berlijn gesloopt werd. De wereld was voor mij tot dan toe altijd keurig opgedeeld in de goeden (wij) en de slechten (de communisten). Ik kon mij eigenlijk amper voorstellen dat dat ooit anders was geweest. Laat staan dat dat anders zou worden.

Dit boek maakt duidelijk hoezeer wat toen overkwam als een vast, statisch gegeven eigenlijk onderhuids voortdurend in beweging was. Het wordt ook duidelijk dat personen een invloed kunnen hebben op de gang van de geschiedenis maar dat uiteindelijk bepaalde gebeurtenissen zoals de -uiteindelijke- ondergang van het sovjetrijk onontkoombaar zijn.

Het rode gevaar - De geschiedenis van de koude oorlog
André Fontaine
Radio 1 / Knack Bibliotheek
Roularta Books 2007
ISBN 978 90 5466 905 0
509 pag.

Geen opmerkingen: