maandag 22 oktober 2007

Ed Roth

Ed Roth (1932-2001) was een Amerikaanse underground artiest met vele talenten en al evenveel interesses. Zijn grootste passie was het bouwen van Hot Rods. In 1958 knutselde hij zijn eerste wagen, "Little Jewel", in elkaar. Een bewijs dat je, als je over voldoende verbeelding beschikte, geen ingenieur moest zijn om een auto te ontwerpen. Ed zou niet meer stoppen met het ineensteken van waanzinnige showwagens. Via deze link kan je zijn meest spraakmakende ontwerpen bewonderen.

Om zijn autowerkzaamheden te bekostigen ging hij zelfgemaakte t-shirts en tekeningen verkopen op autoshows. Vooral die met monsters waren populair. Bovenstaande Rat Fink was helemaal een schot in de roos: Het was deze anti-Mickey Mouse die Ed Roth het grote succes bij de Amerikaanse jeugd opleverde. Vanaf midden jaren '60 verkochten de Rat Fink-shirts en andere merchandisingprullen van dit figuurtje als zoete broodjes.

Het klikte ook tussen Ed Roth en de rockmuziek. Zelf speelde hij in een bizar surfcombo "Mr. Gasser & the Weirdos". Bovendien vielen heel wat rockartiesten voor zijn artwork: The Stray Cats, The Cramps, Rob Zombie en The Birthday Party. Zie ook onderstaande platenhoes met... een monster in een Hot Rod.

Geen opmerkingen: