donderdag 1 november 2007

Andy Palacio & The Garifuna Collective




De organisatoren van Couleur Café kloegen er over toen ze onder vuur lagen voor hun weinig avontuurlijke affiche: ze waren genoodzaakt om steeds maar dezelfde artiesten op te voeren want er gebeurt al een poos niet meer zo veel in de wereldmuziek.
Voor Andy Palacio staan de sterren echter gunstig om de sprong naar het grote publiek te maken. De kans dat hij bij zijn volgende passage in België nog het Molièrezaaltje aandoet, is vrij klein. Met zijn laatste plaat "Wàtina" brengt Palacio een ode aan zijn roots, de Garifuna-cultuur. Haar tradities leven enkel nog voort onder afstammelingen van zwarte slaven die zich eind achttiende eeuw, na een schipbreuk te hebben overleefd, over de kuststreek van Guatemala, Honduras, Nicaragua en Belize verspreidden.
Het is moeilijk onberoerd te blijven voor de Afro-Caribische mix die het Garifuna Collective voorschotelt. In een mum van tijd ging de hele zaal voor de bijl. Tussen de dansjes door waren er enkele ingetogen nummers. Hierbij mochten ook de vrouwelijke backings schitteren (zoals hieronder Sofia Blanco). Het volgende album van het Garifuna Collective zal trouwens volledig worden opgebouwd rond vrouwelijke zangeressen. Alweer iets om naar uit te kijken.

Geen opmerkingen: