donderdag 22 november 2007

Aya de Yopougon - deel 3

Schrijfster Marguerite Abouet groeide op in Ivoorkust tijdens de jaren '70. Oorlog, aids, hongersnood en die andere Afrikaanse stereotiepen waren nog ver weg. Er was werk, de ziekenhuizen waren degelijke uitgerust en voor de kinderen was er schoolplicht. Met de reeks "Aya de Yopougon" vertelt zij over de onbezorgde tijd waarin ze opgroeide.

Vorig jaar werd deze strip op het festival van Angoulème terecht bekroond als beste nieuwkomer. Alles zit goed bij "Aya de Yopougon": de expressieve tekeningen van Clément Obrerie, de kleurrijke en levensechte personnages, de sappige dialogen, de humor waarmee er ook ernstige onderwerpen worden aangesneden,...

Ondertussen zijn we al aan het derde deel toe en het wordt er alleen maar beter op. De auteurs willen een eerlijk beeld van Afrika schetsen en gaan daarbij -nog meer dan in de vorige delen- geen moeilijk onderwerp uit de weg (Polygamie, dromen van het westen, business à l'Africaine, rijk versus arm, homo zijn in Afrika,..)

Het loont trouwens de moeite om deze strip in het Frans te lezen. De succulente dialogen zijn doorspekt met allerlei Afrikaanse gezegdes en uitdrukkingen die verloren zouden gaan in de vertaling. Een voorbeeld: "Les fesses ont beau grossir, elles n'étouffent pas l'anus" ("Iemand mag dan nog zo groot en sterk zijn, hij zal steeds een zwakke plek hebben.")

Aya de Yopougon volume 3
Marguerite Abouet & Clément Oubrerie
Gllimard - Collection Bayou
ISBN: 978-2-07-061543-8


Geen opmerkingen: