vrijdag 23 november 2007

Classic Clip 10: Esma Redzepova: "Caje Sukarija"



In 1957 won Esma Redzepova als prille tiener een zangwedstrijd van Radio Skopje. Componist en accordeonist Stevo Teodosievski had dadelijk haar grote talent in het snuitje en nam haar mee op toernee. 40 jaar lang - tot zijn dood in 1997 - zouden ze samen door de wereld trekken met Macedonische en vooral Romamuziek. Ze brachten in de eerste plaats eigen composities. Het populairste nummer van haar repertoire, "Caje Sukarija" (*), zou ze op twaalfjarige leeftijd hebben geschreven. Op 64-jarige leeftijd weet de onbetwiste Zigeunerkonigin nog steeds haar toeschouwers te beroeren. De pas verschenen film "Gypsy Caravan" toont haar samen met 5 andere Roma muziekacts op toernee door de USA.

Deze zangeres maakt trouwens niet enkel indruk met haar muziek en stem. Ze leverde zoveel inspanningen op humanitair vlak dat ze reeds tweemaal werd voorgedragen voor de Nobelprijs voor vrede. Vooral het feit dat ze 47 (lees: zevenenveertig) kinderen adopteerde, spreekt tot de verbeelding.

(*) Dit nummer werd onlangs gebruikt voor de soundtrack van de film Borat. Zonder de toestemming van Esma Redzepova die hier momenteel de filmproducers voor vervolgt.

2 opmerkingen:

Unknown zei

En welke naam zocht ik tien dagen geleden in Skopje.... Redzepova juist. was zij het die met haar tien zonen optrad?

dirQUE? zei

Veel kans. In 2001 zag ik haar met een aantal van haar zonen op Couleur Café. Dat was een indrukwekkend optreden.