woensdag 19 december 2007

A Factory Night (Once Again)




The Names - The Light Pours Out Of Me

Nergens bloeide de doemerige postpunk beter dan in vervallen fabriekpanden. Zo was Factory Records begin jaren tachtig een paar keer te gast in de oude raffinaderij Plan K te Molenbeek voor memorabele concertavonden. Met groepen als Joy Division, Cabaret Voltaire en A Certain Ratio bevond het platenlabel zich in het epicentrum van de New Wave.

De film 'Control' over Joy Division-zanger Ian Curtis en het recente overlijden van de oprichter, Tony Wilson, bracht Factory Records terug onder de spotlights. Tijd om - meer dan 25 jaar na datum- de geesten van weleer op te roepen. Met optredens van gewezen Factory-groepen, dj-sets, videoprojecties en tentoonstellingen werd het verleden weer eventjes actueel.


Section 25 - Be Brave

Wat onthoud ik van de optredens?

  • Crispy Ambulance maakte bijzonder snel duidelijk waarom zij steeds een groep van tweede garnituur zijn gebleven: Futloze songs en geen charisma.
  • Nee, dan liever The Names. Deze Brusselse groep werkte destijds samen met wonderboy Martin Hannett en nam met "Calcutta" een wereldnummer op. Toen de voorspelde doorbraak uitbleef, legden ze er vrij snel het bijltje bij neer. Zaterdag bleek nog maar eens hoe spijtig dat wel was. Voor deze thuismatch haalden ze een gebalde, krachtige set boven.
  • Section 25 maakte met nummers als "Looking From A Hilltop" en "Dirty Disco" duidelijk hoe zij de missing link vormen tussen coldwave en dance. Voor het laatste nummer van de set, "Temptation" van New Order, kwam Peter Hook de bas omgorden.

Diezelfde Peter Hook dook even later op achter de draaitafels. Een tjokvolle Plan K liet zich gewillig inpakken.

Geen opmerkingen: