Vanmorgen naar mijn werk gebeld om de voormiddag verlof te nemen. Nee , ik was niet ziek of had niets dringend te doen. Ik lag lekker in mijn warme bed en las in één ruk dit heerlijke boek uit.
Benjo Maso reconstrueert op basis van uitgebreid bronnenmateriaal de
Tour de France van 1948. Een tijd dat wielrennen echt geen sport voor broekventjes was. De renners reden in landenploegen maar van ploegentaktiek was amper sprake. Schamel uitgerust werden de renners door uiterst barre weersomstandigheden gestuurd en bij pech moesten ze meestal de reparaties zelf verrichten. De televisie was er nog niet en aangezien de verslaggevers vaak ook niet in staat waren de renners rechtstreeks te volgen, namen de indrukwekkende prestaties nog straffere vormen aan. De reporters waren niet bang van barokke overdrijvingen: "Uit een hel van sneeuw, water en ijs verrijst
Bartali op stralende wijze, een aartsengel onder een korst van modder wiens doorweekte tenue de kostbare ziel van een buitengewoon kampioen verbergt."
Maso schetst etappe per etappe het koersverloop en de lezer wordt onverbiddelijk meegezogen in de verrassende ontknoping. Dit boek is zo onstuitbaar als de ontketende Gino Bartali op weg naar zijn legendarische ritwinst in Briancon..
De KRO maakte een
korte reportage over deze Tour inclusief een interview met Benjo Maso.
Wij waren allemaal goden - De Tour van 1948Benjo Maso
Atlas 2003
ISBN 90 450 0825 4
304 pag.