zaterdag 2 februari 2008

"White Rapids" - Pascal Blanchet

Wow! Wat een ontdekking: Pascal Blanchet, de Canadese wonderboy. Zijn "White Rapids" kon ik echt niet in het winkelrek laten staan. Dit ziet er gewoon fantastisch uit! Heel dit werk is doordrenkt met Blanchets liefde voor Art Deco, fifties modernisme en jazzillustraties (Jim Flora).

Het boek vertelt de opkomst en ondergang van het stadje Rapid Blanc dat in 1928 in een geïsoleerd deel van Quebec werd neergepoot. Het plaatsje bood woongelegenheid voor de werknemers van de nabijgelegen stuwdam. Om kandidaten warm te maken om naar dit vergeten gat te trekken (dit gebied was aanvankelijk alleen per trein te bereiken), werd alles uitgerust met een luxe waar de middenklasse van droomt. The American Way of life... En dat in een idyllische natuuromgeving. Toen de stuwdam echter plots een andere beheerder kreeg, kwam er in 1971 abrupt een einde aan het dorpje.

Blanchet brengt dit verhaal met een minimum aan woorden. Het boek houdt dan ook ergens het midden tussen een prentenboek voor volwassenen en een fiftiescatalogus. De geweldige illustraties vertellen deze geschiedenis - prent na prent- op een haast filmische wijze. De bijhorende soundtrack staat trouwens op het einde van het boek vermeld.













White Rapids
Pascal Blanchet
Drawn & Quarterly 2007
ISBN 978-1-897299-24-1


Blanchet heeft nog twee andere albums uit; tot nog toe enkel in het Frans verschenen: La Fugue en Bologne. Rarara, waar ik in mijn komende middagpauzes naar op zoek ga...

De jonge held maakte ook de visuals voor een clip van Maxime Robin:

1 opmerking:

pez.gatodecristal zei

'La Fugue' is ook super mooi een in de einde van de boek heeft een discografie :) een lijst van jazz liedjes die muziek op elke illustratie afspelen