dinsdag 3 juli 2007

"Louis Riel" - Chester Brown

"I was an anarchist when I began the strip and I knew the story would make the government look bad. But in doing all the research for this book, I learned a lot about general political theory. I came to realize that anarchy is completely unworkable, which I sort of suspected all along."
Met de biografische strip "Louis Riel" zoemt de Canadees Chester Brown in op een fascinerend deel van de geschiedenis van zijn land. Centraal staan de spanningen tussen de overheid en de mestiezen (een mix van Indianen en Franse pioniers) die leefden rond de Red River aan het einde van de 19de eeuw. Louis Riel was hun charismatische leider. Wanneer de conflicten degenereren draait een poging tot zelfbestuur uit op Riels ondergang. Chester Brown weeft met veel plezier zijn favoriete thema's door dit verhaal: de onvoorspelbaarheid en onrechtvaardigheid van de overheid, godsdienstige overtuiging tegenover godsdienstwaanzin, de relatieve waarheid van non-fictie,..
Toch ziet het boek er heel anders uit dan zijn eerder werk. Brown brengt dit verhaal in een nostalgische stijl waarbij hij zich vooral liet inspireren door Harold Gray's "Little Orphan Annie". Een stijl met weinig woorden. Een echte pageturner.


Louis Riel: A Comic-Strip Biography
Chester Brown
Drawn & Quarterly
ISBN 1896597637
272 Pages

Geen opmerkingen: